Forside / Inspirasjon / Den moderne peisen – praktisk, effektiv og vakker

Den moderne peisen – praktisk, effektiv og vakker

Av: Chili Media

– Den moderne peisen har rene linjer og formater, mye innsyn til flammene og et design som gjør at den glir sømløst inn i innredning og interiør, forklarer eksperten.

Den moderne peisen har kommet et langt stykke de senere årene – ikke minst tiårene.

Fra den tradisjonelle peisen på familiehytta – en massiv konstruksjon av mur og betong, til den moderne peisen som er kjennetegnet ved rene linjer og mest mulig innsyn til flammene.

Det er imidlertid ikke så rart at forandringene er store. Peisen på familiehytta har kanskje fremdeles som hovedformål å varme opp hele boligen, mens dagens moderne peis er fremfor alt et møbel, og stadig viktigere er design.

– Det som kjennetegner den moderne peisen og moderne peisinnsatser – rent estetisk, er at de har rene linjer og formater, og glir sømløst inn i innredning og interiør, forteller Stian Herrebrøden, forretningsutvikler og markedssjef i Tolcon.

ÅPEN PEIS: Innsyn til flammene er noe av det viktigste med dagens moderne peiser, og nyere modeller kommer med glass på én, to, tre, fire og fem sider.
Moderne peisløsninger og design

En peis er altså ikke bare en peis, og det finnes utallige modeller og varianter på markedet.

Med større fokus på bærekraft og nye boliger som er godt isolert, er ikke lenger varme det viktigste aspektet, og mange er derfor på utkikk etter en designpeis eller dekorasjonspeis – og gjerne de mest moderne peisløsningene.

– En moderne peisløsning er forbundet med at peiskassen og utforming av denne er designet for å skape et fokuspunkt i rommet, forteller Herrebrøden.

Stadig flere velger for eksempel å bygge inn eller integrere en moderne peisinnsats i veggen, og gjerne da mellom to rom, slik at du får gjennomsyn og innsyn til flammene fra begge sider. Det er spesielt populært mellom stue og kjøkken/spisestue, men stadig flere eksperimenterer også med innebygd peis mellom soverom og bad.

– Den moderne peisen har rene og skarpere linjer og gir mulighet for peiskasser med spennende kombinasjoner av ulike materialer som metall, tre og betong. Den tradisjonelle peisen har gjerne rundere former, er laget i støpejern og har bakvegger i materialer som for eksempel mur, forklarer han.

Typisk for den tradisjonelle varianten er også at det er en peisovn fremfor en åpen peis, noe som igjen er for at den skal gi mest mulig varme. Den moderne peisen derimot, leveres med sider av glass og innsyn på en, to, tre, fire eller fem sider.

Likevel kan den gi overraskende mye varme. For eksempel kan en moderne gasspeis gi opp mot 12 kilowatt i varmeeffekt.

ÅPEN PEIS: Åpen peis er gjerne forbundet med åpne flammer. I tråd med de moderne peisløsningene er det oftere slik at en åpen peis har glassflater som gir godt innsyn til flammene og at peisen har så lite innramming som mulig.
Hjørnepeis – plassbesparende og godt innsyn

Hjørnepeis gir muligens assosiasjoner til den mer tradisjonelle peisen, men de moderne modellene er både nettere og mindre. Her finnes det modeller som kan stå frittstående eller peisinnsatser som egner seg for integrering inn i hjørnet.

– Hjørnepeis er veldig utbredt fordi det er plassbesparende å benytte et hjørne, i tillegg til at de fleste modellene har innsyn fra flere sider inn til bålet og flammene, forteller Herrebrøden.

Han forteller at det er flest privatkunder som ønsker seg en hjørnepeis, og Faber kan tilby flere modeller som egner seg for nettopp dette.

– Gasspeisen Faber MatriX har alle muligheter og størrelser, og avgitt varmeeffekt kan tilpasses størrelsen på rommet. I tillegg er det justeringsmuligheter for både brennereffekt og flammehøyde.

– Ved valg av gasspeis må det være mulighet til å legge opp rør for avgass gjennom en yttervegg, og ellers er det brannkrav mot brennbart materiale, forklarer Herrebrøden.

Faber MatriX finnes også i en elektrisk modell – Faber e-MatriX, med samme design, der det eneste du trenger for montering er strømuttak. Den er et godt alternativ hvis du for eksempel bor i leilighet, eller et sted der det ikke er lov til å oppføre ildsted.

HJØRNEPEIS: Hjørnepeis er et smart alternativ for deg som ønsker å spare plass. Peisen kan integreres inn i veggen eller bygges inn foran veggen/hjørnet. Det er også mye plass å spare ved å plassere en frittstående peis i et hjørne.
Åpen peis – velg en peis med refleksfritt glass

I tråd med at alle vil ha mest mulig innsyn til flammene, er det naturligvis mange som ønsker seg åpen peis, men det betyr ikke nødvendigvis at det er åpen tilgang inn til flammene – snarere at det er store glassflater.

– Det finnes kundetilpassede gasspeiser som faktisk er åpne, men disse er til gjengjeld veldig dyre. Da må peisene ha mekaniske avtrekk ved hjelp av en viftemotor, forteller Herrebrøden.

– Vi tilbyr ikke dette, og jobber heller med balansert avtrekk i peisen og vektlegger å skape en åpen peis ved å bruke store glassformater og så lite synlige stålkanter som mulig. Det finnes også spesialglass som kan redusere refleks fra rommet, som skaper en illusjon av at peisen ikke har glass i det hele tatt.

Store glassflater og refleksfritt glass gir deg det som ser ut som en åpen peis, men er samtidig langt mer trygt.

Faber er blant dem som tilbyr peiser med blant de største glassformatene på markedet.

Relaterte artikler

Gasspeis – tips og inspirasjon fra våre kunder

En gasspeis er dekorativ, praktisk og funksjonell. Her deler noen av våre kunder tips og erfaringer...

Peis uten pipe – to gode alternativer

Er det mulig å installere peis uten å ha pipe? Ja, i dag er valgmulighetene nesten uendelige...

Elektrisk peis – alt du trenger å vite

Elektrisk peis er et praktisk, moderne og miljøvennlig valg, og et perfekt alternativ for deg som ikke har pipe. Her deler noen av våre kunder tips og erfaringer som hjelper deg å velge riktig for ditt hjem.

Vår prosjektavdeling er her for deg!