Forside / Kundehistorier / Strålende varmt på teststasjonen

Strålende varmt på teststasjonen

Å varme opp et stort, åpent telt utendørs, virker som en bortimot umulig oppgave. Men på Volvat Medisinske Senter på Majorstua fant de løsningen: Miljøvennlige, elektriske strålevarmere fra Tolcon.

I forbindelse med korona-pandemien spratt det opp teststasjoner rundt omkring i Norge. Brorparten holder naturlig nok til i store telt utendørs, for å minimere smittefaren. Dermed kan de som skal testes velge å kjøre bil, og slippe å gå ut.

Løsningen er enkel og praktisk for «kundene», men for de som jobber på teststasjonen har vinteren vært lang og kald. Selv med varmedress på, blir det kjølig i skrotten når man skal oppholde seg utendørs i mange timer, og stort sett stå i ro. På teststasjonen holder de på fra 8 om morgenen til 8 på kvelden, uten opphold.

Utfordrende

Martin Brustad er driftsleder på teststasjonen. Han forteller at oppvarming av teltet er en utfordring, siden det er såpass åpent. Samtidig kunne de ikke gjøre det mer lukket, både fordi det ville forsinket gjennomstrømningen av biler, og fordi man også ville endt opp med å stenge inn helseskadelig eksos. Brustad forteller at de har forsøkt forskjellige løsninger for å varme opp teltet.

– I vinter prøvde vi med oppvarming av luften ved hjelp av «kokoverk» dieseldrevet varmluftsaggregat. Ulempen med slike, er at de bråker mye, og er dyre i drift.
Martin Brustad, driftsleder, Volvat

– I tillegg har man alt det praktiske, som stadig påfyll av diesel og den type ting. Fra februar begynte vi derfor å teste elektriske strålevarmere fra Tolcon, og hadde begge deler en stund.

Det endte som regel med at dieselaggregatene ble skrudd av, forteller Brustad.

– Det føltes nesten som om dieselaggregatene gjorde det kaldere, på grunn av trekken fra viftene. I tillegg var det upraktisk at de gikk tomme for diesel, slik at vi måtte fylle på.

Miljøvennlig

Anders Helge Aandahl jobber i Tolcon, som har levert de elektriske strålevarmerne på oppdrag fra O.B. Wiik. Firmaet har mange års erfaring med gassdrevet strålevarme, men etter hvert som samfunnet generelt blir mer og mer miljøbevisst, har de økt fokuset på elektriske systemer.

Disse elektriske strålevarmerne bruker infrarød varme. Teknologien er ikke ny, men sammensetningen av teknologi er nyskapende.
Anders Helge Aandahl , Tolcon

– De fleste bransjer blir mer og mer «grønne», og for eksempel i byggebransjen går utviklingen veldig fort. Vi henger selvfølgelig med på utviklingen, og dermed har vi utvidet sortimentet med flere elektriske strålevarmere, som sørger for utslippsfri varme. For kundene våre betyr dette utslippsfri, effektiv og kostnadsbesparende oppvarming som ikke støyer eller krever mye tilsyn.

Inspirert av sola

Teststasjonen på Volvat endte altså opp med å basere seg utelukkende på miljøvennlige, elektriske strålevarmere. To er montert i taket, mens to står på bakken og kan flyttes fritt rundt ettersom hvor man trenger varmen.

– Punktvarmen disse elektriske strålevarmerne gir, er en veldig stor fordel, spesielt siden vi kan flytte dem rundt etter behov. Et slikt åpent telt er som sagt veldig krevende å varme opp, men disse lampene gjør susen. Vi er strålende fornøyde med løsningen vi har landet på, forteller driftsleder Brustad.

Aandahl hos Tolcon forteller at inspirasjonen bak apparatene er ingen ringere enn sola.

– Disse elektriske strålevarmerne bruker infrarød varme. Teknologien er ikke ny, men sammensetningen av teknologi er nyskapende. Kort fortalt baserer de seg på veldig kortbølget varme. Se for deg sola om våren, hvor godt den varmer selv om det er litt vind. Strålevarmerne bruker akkurat samme bølgelengde som solstrålene, og gjør det mulig å bruke målrettet punktvarme selv i store, åpne bygg og telt.

Mange fordeler

Aandahl forteller at det er flere fordeler med denne typen oppvarming. Ikke minst på kostnadssiden.

– Man kan kutte energimengden som behøves med 90 %, sammenlignet med å varme opp med for eksempel «kokoverk» dieseldrevet varmluftsaggregat. I tillegg gir de elektriske strålevarmerne umiddelbar varme, i motsetning til dieselaggregat som trenger tid for å varme opp lufta.  

– Og så har man kostnadsaspektet – elektriske strålevarmere er atskillig billigere i drift enn for eksempel dieselaggregat. Tar vi utgangspunkt i Volvat så er det rundt 12 kroner i timen for å holde strålevarmerne i gang, mens det koster omtrent 200-250 kroner i timen per dieselaggregat. Strålevarmerne plugges rett i el-nettet, så kostanden følger selvfølgelig strømprisene, men uansett er regnestykket enkelt – strøm er atskillig billigere.  

Relaterte artikler

– Elektriske strålevarmere er veien å gå

UCO, en av landets største aktører innen utleie av utstyr til byggeplasser testet elektriske strålevarmere fra Tolcon. Det endte med ...

Lavere CO2-utslipp med gass

– Vi ønsket å endre til gass (LPG) for å tilfredstille krav fra myndighetene og redusere CO2-utslipp fra fabrikken, sier Hans ...

Tolcon dekker behovet for alle reservedeler

– Fordelen for oss med Tolcon er at de har et veldig bra reservedelslager i Oslo. De sitter på veldig ...

Vår prosjektavdeling er her for deg!