Forside / Inspirasjon / Strålende varmt på teststasjonen

Strålende varmt på teststasjonen

Å varme opp et stort, åpent telt utendørs, virker som en bortimot umulig oppgave. Men på Volvat Medisinske Senter på Majorstua fant de løsningen: Miljøvennlige, elektriske strålevarmere fra Tolcon.

I forbindelse med korona-pandemien spratt det opp teststasjoner rundt omkring i Norge. Brorparten holder naturlig nok til i store telt utendørs, for å minimere smittefaren. Dermed kan de som skal testes velge å kjøre bil, og slippe å gå ut.

Løsningen er enkel og praktisk for «kundene», men for de som jobber på teststasjonen har vinteren vært lang og kald. Selv med varmedress på, blir det kjølig i skrotten når man skal oppholde seg utendørs i mange timer, og stort sett stå i ro. På teststasjonen holder de på fra 8 om morgenen til 8 på kvelden, uten opphold.

Utfordrende

Martin Brustad er driftsleder på teststasjonen. Han forteller at oppvarming av teltet er en utfordring, siden det er såpass åpent. Samtidig kunne de ikke gjøre det mer lukket, både fordi det ville forsinket gjennomstrømningen av biler, og fordi man også ville endt opp med å stenge inn helseskadelig eksos. Brustad forteller at de har forsøkt forskjellige løsninger for å varme opp teltet.

– I vinter prøvde vi med oppvarming av luften ved hjelp av u0022kokoverku0022 dieseldrevet varmluftsaggregat. Ulempen med slike, er at de bråker mye, og er dyre i drift.
Martin Brustad, driftsleder, Volvat

– I tillegg har man alt det praktiske, som stadig påfyll av diesel og den type ting. Fra februar begynte vi derfor å teste elektriske strålevarmere fra Tolcon, og hadde begge deler en stund.

Det endte som regel med at dieselaggregatene ble skrudd av, forteller Brustad.

– Det føltes nesten som om dieselaggregatene gjorde det kaldere, på grunn av trekken fra viftene. I tillegg var det upraktisk at de gikk tomme for diesel, slik at vi måtte fylle på.

Miljøvennlig

Anders Helge Aandahl jobber i Tolcon, som har levert de elektriske strålevarmerne på oppdrag fra O.B. Wiik. Firmaet har mange års erfaring med gassdrevet strålevarme, men etter hvert som samfunnet generelt blir mer og mer miljøbevisst, har de økt fokuset på elektriske systemer.

Disse elektriske strålevarmerne bruker infrarød varme. Teknologien er ikke ny, men sammensetningen av teknologi er nyskapende.
Anders Helge Aandahl , Tolcon

Relaterte artikler

Vår prosjektavdeling er her for deg!