UCO, en av landets største aktører innen utleie av utstyr til byggeplasser testet elektriske strålevarmere fra Tolcon. Det endte med en stor bestilling og ytterligere samarbeid.
Miljøstiftelsen Zero har uttalt at byggebransjen har gått “fra å være en bestiller av utslipp til en bestiller av løsninger” når det kommer til å redusere utslipp på byggeplasser, og implementere mer energieffektive løsninger. Bransjen gjennomgår et grønt skifte i alle ledd, og Tolcon – som fra før er landets ledende leverandør av komplette energiløsninger til husholdning og næringsvirksomhet – er i høyeste grad med på overgangen.
Det viser det første prosjektet de har gjennomført med UCO, hvor diesel var byttet ut med elektriske strålevarmere.
Elektrisk og utslippsfrie
UCO er en av landets største utleieselskaper for komplette løsninger for byggeplasser. I forbindelse med at selskapet i likhet med store deler av byggebransjen forøvrig er i ferd med å legge om til mer miljøvennlig drift, bestemte de seg for å prøve ut utslippsfrie, elektriske strålevarmere fra Tolcon.
– Forsøket var vellykket, forteller Rune Eriksen hos UCO.
– Jeg representerer en spesialavdeling innen varme og tørk innen UCO. Vi har samarbeidet med Tolcon i mange år, med oppvarming basert på gass. Mange i byggebransjen har blitt utslipp- eller fossilfrie, og vi er også med på det grønne skiftet. Propan og diesel er jo et fossilt brennstoff som ikke er helt på linje med den miljøvennlige linjen vi har lagt oss på, og vi trengte derfor en ny løsning. På forsommeren 2019 snakket vi med Tolcon, som hadde sett på en annen type strålevarmer som var elektrisk. Da så vi at disse kunne være egnet for fasadeoppvarming.
– Propan er jo et fossilt brennstoff som ikke er helt på linje med den miljøvennlige linjen vi har lagt oss på, og vi trengte derfor en ny løsning.
Vellykket første test
Vi rigget et stillas med elektriske strålevarmere og gjennomførte tester og målinger. Resultatene var veldig lovende, forteller Rune Eriksen. Neste skritt var å teste de elektriske strålevarmerne i praksis.
– Vi leverte utstyr til et stort boligprosjekt Skanska har gående på Ulven, og bestemte oss for å teste strålevarmerne der. Utfordringen var at det var et veldig høyt bygg, noe som gjør det vanskelig å få varmen dit man vil. Med andre former for oppvarming ender man opp med å varme opp veldig mye luft, og da blir det veldig energikrevende.
– Testen på byggeprosjektet på Ulven var vellykket, forteller Eriksen.
– Spesielt de som jobbet på byggeplassen var veldig fornøyde. Jeg har jo jobbet innenfor dette feltet i mange år, og har mye erfaring med oppvarming. Jeg har også erfaring med strålevarmere, men da hovedsakelig propan-strålevarmere. De varmet veldig godt, men det var også mye styr med store propanslanger, koblinger og den slags. Personlig så har jeg veldig stor tro på disse elektriske strålevarmerne, og tror det er veien å gå.
Fra fossilt direkte til utslippsfritt
Leif Bjørnar Hansen hos Skanska bekrefter at testen var vellykket. Også han tror elektriske strålevarmere er en løsning for fremtiden.
– Vi testet ut de elektriske strålevarmerne om vinteren, nærmere bestemt i februar, og det funket veldig greit. Forskjellen er at man må beregne hvor mye strøm man trenger, slik at man får satt opp riktig opplegg og bestilt inn nok strøm. På den andre siden slipper man unna andre ulemper med for eksempel oppvarming med propan, som eksplosjonsfare og den type ting. På Ulven var ikke det et alternativ, vi kunne ikke bruke propan der. Og diesel er vel på vei ut, det er den veien samfunnet går.
– Effektiviteten ble større, fordi man fikk mer varme akkurat der man jobbet. Andre løsninger krever mer energi, fordi man varmer opp så mye mer luft. Så jeg har troen på at dette er veien å gå fremover. Ikke minst hvis man skal tenke litt «grønt».
Leif Bjørnar Hansen sier han selv var veldig fornøyd med resultatet, og at de som faktisk jobbet på byggeplassen var enda mer fornøyde.
– Effektiviteten ble større, fordi man fikk mer varme akkurat der man jobbet. Andre løsninger krever mer energi, fordi man varmer opp så mye mer luft. Så jeg har troen på at dette er veien å gå fremover. Ikke minst hvis man skal tenke litt «grønt».
Noen små justeringer er det alltids som må gjøres når man tester ut nye ting, det kunne for eksempel bli for varmt for de som arbeidet på byggeplassen. Men alt i alt var dette en suksess.
Vesentlige kutt
Et håndfast tegn på at UCO var fornøyde, er det faktum at de i ettertid har bestilt 60 komplette enheter med elektriske strålevarmere, forteller Diego Andreas Pebaqué hos Tolcon AS, som altså leverer strålevarmerne.
– 60 komplette enheter er en veldig stor bestilling. Det tyder på at de er fornøyde og vil satse på det. I denne leveringen har vi gjort justeringer, med blant annet temperaturstyring slik at man både unngår å bruke for mye energi og at det blir for varmt. Gjennom vårt nære samarbeid og testprosjekt med et av Norges ledende utleieselskaper, UCO har vi vært tidlig ute med å svare på en etterspørsel både i bransjen og markedet, med et utslippsfritt varmeprodukt som kan bidra til vesentlig kutt i en byggeplass totale fossile energiforbruk og -kostnader. Nå ser vi frem til å fortsette det ekstremt spennende samarbeidet med UCO.
I 2022 blir det forbudt å varme opp byggeplasser med fossil olje. Dette skal ifølge Miljødirektoratet være et viktig bidrag til å redusere utslipp i byggesektoren.
– De siste årene har stadig flere i byggebransjen tatt i bruk klimavennlige alternativer, som fjernvarme, elektrisitet eller biobrensel. Et forbud mot mineralolje vil bidra ytterligere til omstillingen fra fossil til fornybar byggvarme, sier miljødirektør Ellen Hambro.